Netflixfilm ‘Mudbound’ verdient bioscoopscherm

28 december 2017
Delen via:

Het zijn de jaren veertig van de vorige eeuw. De Amerikaan Ronsel Jackson vecht voor zijn land. Wanneer de kogels van angst en verschrikking voorbij zijn, wordt hij door de blanke Europeanen onthaalt als bevrijder. De kleur van zijn huid betekent niks. Net als iedere andere soldaat en burger geniet hij van de vrijheid. Zijn vrijheid. Totdat hij weer terugkeert naar zijn familie in de Mississippi Delta. Daar zit hij weer gewoon in een aparte sectie van de bus en wordt hij gedwongen de achterdeur van de winkel te nemen.

Regisseuse Dee Rees brengt het boek Een tijd om te oogsten van Hillary Jordan tot leven met een gemak dat niet zo vanzelfsprekend is voor adaptaties van tekst naar scherm. Het is een film waarin de vertelling verschuift tussen de personages, waardoor het publiek toegang krijgt tot de vele en verschillende innerlijke gedachten. Hoofdrollen worden vertolkt door Carey Mulligan, Garet Hedlund, Jason Mitchell en Rob Morgan. De film is vanaf nu te bekijken op Netflix.

Vriendschap en haat

Mudbound vertelt het verhaal van twee families, de McAllans en de Jacksons. Henry McAllen, zijn vrouw Laura en zijn vader Pappy verhuizen van de stad naar het platteland. Een klein stukje verderop proberen Hap Jackson en zijn vrouw en kinderen een leven op te bouwen, terwijl zijn wonen op het land van de McAllens. Een krachtig, poëtisch verhaal over dromen van onafhankelijkheid en ijdele hoop. Aan de ene kant politiek, aan de andere kant ook heel persoonlijk. Een vriendschap tussen twee oorlogsveteranen: Eén blank, één zwart. Beiden ontevreden en outsiders.

Maar die vriendschap is niet genoeg om de generatielange haat te stoppen.

Uiteenlopende perspectieven zijn op een bijna tedere manier verweven in het verhaal. Vele stemmen, vele kanten van een issue dat vandaag de dag nog steeds relevant is. Deze film is een mokerslag met zware en gewelddadige scènes, maar bevat ook levensbloed en een zekere kwetsbaarheid. Jammer is dan ook dat een verhaal zo prachtig gefilmd als deze, voornamelijk gekeken zal worden op een klein scherm. Mudbound vereist een bioscoopbeleving.

Kracht en zwakte

Gelukkig krijgen alle personages de aandacht en ontwikkeling die zij verdienen. Wanneer het tijd is voor een personage om te schitteren, zal die daarna niet zomaar weer wegvagen. Het leven is keihard voor de Jacksons, maar hun kracht als een familie is authentiek en werkelijk inspirerend. Het biedt een gevoel van veiligheid dat invloed heeft op de manier waarop je vervolgens de McAllans beschouwt. Aan de andere kant weet je ook dat het levensonderhoud van de Jacksons beheerst wordt door de McAllens.

Het is een uitputtende dynamiek die zich door de hele film heen blijft bewegen.

De manier waarop Rees de racisme-kwestie aanpakt, draagt bij aan hoe ontroerend Mudbound is. Het zet (nogmaals) aan tot nadenken. Er wordt niet zomaar een probleem neergezet, waarbij verschillende personages aan de ene of de andere kant van de tegenstelling worden geplaatst. Oké, Henry’s vader is simpelweg een racist, maar je krijgt echt een voyeuristisch kijkje in het hoofd van de anderen en begrijpt hun persoonlijke normen en waarden. Het gaat om keuzes die gemaakt moeten worden in het huidige klimaat van hun stad. Mudbound geeft je een hoop om te overwegen, zelfs nadat het is afgelopen.


Leestip: Een tijd om te oogsten

Mississippidelta, 1946. Laura McAllan woont met haar gezin op een grote katoenplantage in een onherbergzame streek. Ze worstelt om voor haar kinderen een veilige plek te creëren, en het subtiele evenwicht te bewaren in de omgang met de pachters die op het landgoed wonen. Maar zwaarder nog weegt de voortdurende kritiek van haar schoonvader die bij hen inwoont. Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, en begint de controle haar langzamerhand te ontglippen. Jamie zoekt aansluiting bij de oudste zoon van de pachters – ook hij vocht in de oorlog, maar hij is zwart… De onwaarschijnlijke vriendschap tussen de strijdmakkers drijft deze krachtige roman uiteindelijk naar zijn onverbiddelijke einde.

U kunt dit boek voor €19,90 bestellen bij boekenwereld. U betaalt 1,95 aan verzendkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *