Nog maar drie stapjes te gaan naar een fijner leven

22 juni 2019
Delen via:

Hoe vaak hebben we niet vandaag de dag nog last van ons verleden? We zijn de veertig al lang gepasseerd en we horen nog steeds de vermanende stemmen van onze vaders of moeders in ons hoofd. We denken nog steeds terug aan die ene verloren liefde van tien jaar geleden. We durven nog steeds niet helemaal onszelf te zijn op het werk omdat we er ooit uit gezet zijn. We kunnen nog steeds huilen als we denken aan degene die we pijn hebben gedaan. We herhalen telkens onze missers in ons hoofd en we slaan onszelf met akelige verwijtende gedachten.

Het keer op keer herbeleven en terughalen van nare ervaringen uit ons verleden is het beste recept om vandaag de dag niet gelukkig te zijn. Om voluit te leven. Als een kind, onbekommerd te genieten van wat vandaag en morgen ons brengt. En dat is jammer, want je kunt namelijk je verleden opruimen, je liefde en vertrouwen hervinden en een mooie nieuwe toekomst in gaan! En zelfs maar in drie stappen:

1. Ruim je verleden liefdevol op

Stop met jezelf te veroordelen. Dat begint met te besluiten dat het verleden geen grip meer op je heeft en dat je een prachtige persoon bent. Precies uniek gemaakt, met unieke kwaliteiten en unieke ervaringen die je allemaal tot de mooie persoon maken die je nu bent. Geloof je dat nu (nog) niet? Begrijpelijk, want je hebt jezelf steeds verwijten gemaakt of jezelf steeds klein gehouden door medelijden met jezelf te hebben. Het is verbazingwekkend hoe snel we wel alle negatieve dingen over onszelf geloven en we de mooie, positieve woorden maar moeilijk kunnen aanhoren.

Begin alles wat je over je verleden en jezelf zegt om te draaien naar het positieve. Spreek alleen nog maar positief over jezelf. Woorden hebben kracht, woorden zijn energie, veel meer dan je denkt. Draai met diezelfde kracht waarmee je jezelf omlaag praat (en dat is een grote kracht!), jezelf nu de goede kant op! Als je merkt dat je weer negatief praat: breek je zin af, lach en geef er een positieve draai aan. Dus: ‘Ik ben bang want ik ben vroeger gepest’, wordt: ‘Mijn ervaringen hebben mij sensitiever gemaakt op woorden, dus mijn woorden zijn altijd liefdevol’. Dus: ‘Ik durf geen relaties aan te gaan, want ik ben tien jaar geleden gekwetst’, wordt: ‘Ik sta open voor liefde in al haar facetten’. Ga zo maar door. Dit vraagt training, maar je zal zien: het levert heel snel resultaat op: sportschool-resultaat in het kwadraat!

2. Ga naar huis

Deze klinkt misschien wat raar, maar is heel belangrijk. Je huis is je alles. Je thuis is je alles. En je thuis gaat verder dan je huis waar je woont. Je woont namelijk in jezelf. Je bent je eigen huis, je eigen thuis. Mensen en banen zullen komen en gaan in je leven, maar je relatie met jezelf is er altijd. Maak tijd voor jezelf. Ga dingen doen die je leuk vindt. Niet omdat ze goed op Instagram staan of op je CV, maar simpelweg omdat je er plezier in hebt. Geniet van de ontspanning die dat brengt. Ga op stap met jezelf. Koop mooie kleren voor jezelf. Wees creatief! Ga schilderen, muziek maken, schrijven, van schelpjes een klingelding maken, potten bakken. En ja, ook jij bent creatief.

Neem de tijd voor het bouwen van je eigen huis. Net zoals je voor je echte huis de tegels voor de badkamer of de kleur van de bank uitzoekt: net zo bouw je aan jezelf. Je zal ontdekken dat je veel meer liefde in je hebt dan je nu denkt. Je gaat meer van jezelf houden en daardoor ook van anderen. Maar die anderen komen later. Bouw eerst je eigen huis, vind je eigen thuis. Bij jezelf.

3. Ga leven!

Nu je verleden opgeruimd en afgesloten is en nu je elke dag meer en meer van jezelf houdt, kun je gaan leven! Je hebt geleerd van je fouten en je weet nu bij elke beslissing wat de juiste is. Dat voel je namelijk instinctief aan omdat je dichterbij jezelf bent dan ooit. Voel, weet en geloof dat je in een nieuw leven bent opgestaan. Je moment is nu, vandaag. Een mooi leven met een fijne baan, mensen die van je houden en schouders die enkel vreugde dragen is ook voor jou weggelegd. Je bent niet minder dan anderen, je bent niet beter.

Je bent jezelf en je hebt iets aan de wereld te brengen. Als je stap 1 en 2 goed hebt doorlopen, kom je vanzelf in 3. Je wordt namelijk geleid om precies voor jou het goede te doen. Je krijgt het leven dat bij je past. Zo vind je niet alleen je eigen thuis bij jezelf, maar ook als jezelf. En vaak ziet dat er net iets minder stoer, minder groot, minder hip, minder slank uit dan je zou willen, maar het is het Leven dat precies voor jou bedoeld is en daarom zul je gelukkig zijn.

Geniet van je nieuwe fijne leven! De lente is bij uitstek het seizoen voor deze transformatie. Kun je deze zomer al heerlijk uitbundig zijn!

Johannes 8:12 (BGT). Toen zei Jezus: ‘Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis, en doe vanaf nu geen verkeerde dingen meer’.


PUUR! boekentip

Vier het leven is een dagboek met 365 gelukjes voor elke dag. Geïnspireerd door teksten uit liedjes, gedichten, bijbelteksten, quotes en uitspraken van bekende mensen. Met dit dagboekbegin je elke dag met een positieve blik. Elke maand heeft een speciaal thema, waaronder liefde, bezinning, bloeien, reisgenoten, mindfulness en veelkleurigheid. Per dag wordt een korte gedachte doorgegeven die de dag positief inkleurt.

 

Reacties (4)

 • Saskia schreef:

  Mooi Ari! Heel inspirerend. En perfecte timing. Genietend op mijn balkon, in de zon, koffie, krantje, genieten van mezelf. Dank voor je mooie schrijfsels…ze raken de kern. Sas

 • Nelly schreef:

  Heel mooi geschreven, en bij nr 1 dat lukt wel, soms ook niet
  bij nr 2 Alleen zijn is soms zwaar, en dan ook nog ´tevreden´ zijn met jezelf, maar ik probeer zeker van de kleine dingen te genieten, en de grote dingen natuurlijk
  Al zijn het maar de vogels in het bos.
  nr. 3 als ik mijn leven op orde heb….. en fijne baan….. en…..
  Het lijkt mij een mooi dagboekje, misschien voor volgend jaar maar eens aanschaffen.

 • Hanneke schreef:

  Dus je hebt het helemaal zelf in de hand? Waar is Gods genade en barmhartigheid in dit verhaal?

  • Dag Hanneke,

   Dank je wel dat je de moeite neemt om op mijn stukje te reageren! Je vraag is precies juist. Natuurlijk is het Gods Genade en barmhartigheid. Zonder Hem kunnen we niets. In het stukje hieronder is dat wat ik eigenlijk bedoel. Je vraagt nodigt me uit om meer nog woorden aan Zijn Liefde te geven, dus bedankt! Ik wens je veel vrede en Gods Zegen toe, groetjes van Ari

   Je wordt namelijk geleid om precies voor jou het goede te doen. Je krijgt het leven dat bij je past. Zo vind je niet alleen je eigen thuis bij jezelf, maar ook als jezelf. En vaak ziet dat er net iets minder stoer, minder groot, minder hip, minder slank uit dan je zou willen, maar het is het Leven dat precies voor jou bedoeld is en daarom zul je gelukkig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *