PUUR! Creatief Annie Sloan – verf

2 februari 2021
Delen via:

Meubeltjes verven zonder te schuren – het lijkt te mooi om waar te zijn. Geen eindeloze lagen grondverf en schuren tot je erbij neervalt, maar één keer verven met Annie Sloan-verf. We geloofden onze oren niet en konden het ook niet geloven. Tot we het met eigen ogen zagen. En toen duurde het niet lang of we waren om: Annie Sloan-verf is de uitvinding van de eeuw!

Wat is Annie Sloan-verf?
Maar nu horen we je vragen: Annie Sloan-verf? Wat is dat? Nou, het zit zo… Deze krijtverf is uitgevonden door een Britse huisvrouw die haar meubeltjes vooral snel een nieuw kleurtje wilde geven. Meestal is de verf in één laag dekkend en je hoeft van tevoren niet te schuren. De verf is op waterbasis en kan op hout, maar ook op plastic of glas gebruikt worden. Dit filmpje geeft een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is met de Annie Sloan-verf.

Nu hadden wij een ouderwets schrijfmeubeltje dat we eens van het grofvuil hadden gered. Maar de kleur stond ons niet zo aan, veel te donker. Een lichte versie leek ons een beter idee, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want dat komt al snel neer op eerst alles goed schuren, twee lagen grondverf en minimaal één toplaag en dat niet een keer, maar waarschijnlijk nog wel wat vaker.

Het ideale project om de Annie Sloan verf mee te testen dus. Na wat rondneuzen op internet kozen we voor de kleur Original White en bestelden we de verf. (En heel handig: op YouTube vind je verschillende tutorials over hoe je de verf het beste kunt gebruiken.)


Aan de slag!

Hoewel op internet de verfkwasten van Annie Sloan zelf worden aangeprezen, kochten we gewoon een goedkope kwast bij de Action (een verfroller is niet zo handig omdat de verf nogal dik is).
Het enige wat handig is om te doen voor je begint, is je meubel goed schoonmaken.

De eerste laag kostte ons ongeveer drie kwartier. En nu volgden er geen uren wachten tot de verf eindelijk droog was. Het was binnen een half uur droog! En dus kon de tweede laag er zo overheen. Gewoonweg fantastisch! En omdat het krijtverf is, dekt het niet zoals ‘normale’ verf, maar geeft het alles een mooie, oude, matte look.

Na deze laag hoef je alleen de wax nog aan te brengen. Door deze ouderwetse boenwas over de krijtverf te wrijven, bescherm je de verflaag en kun je het meubeltje later goed schoonmaken. Schrik niet: als je de was aanbrengt, wordt de verf in eerste instantie iets donkerder, maar dit trekt weer weg wanneer het opdroogt. En dat gaat heel handig met een oude theedoek.

En voilà… ons schrijfmeubeltje was weer zo goed als nieuw! En dat met slechts twee lagen verf en pakweg drie uurtjes werk!

Waar moet je nu op letten bij Annie Sloan-verf
Annie Sloan-verf is super handig en heeft kwaliteiten ten over, maar je moet wel op een paar dingen letten:

• De verf droogt erg snel (30 min); verf daarom liever meerdere lagen, dan één keer heel dik
• De krijtverf dekt niet zoals hoogglansverf, het resultaat is een oude, matte look
• De verf is erg dik en dus heb je snel kans op druipers
• Gebruik voor het aanbrengen van de was een doek die niet afgeeft
• De was is niet op waterbasis, zorg dus dat je de ruimte goed ventileert

Wij zijn om. En jij? Heb jij deze verf al geprobeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *