Recept: boerenkoolcouscous | Kookdominee

19 maart 2021
Delen via:

Han Wilmink, de kookdominee, maakt boerenkool zoals in Bijbelse tijden. Kook met hem mee en geniet van de zuidelijke zon in dit winterse gerecht!

Eet boerenkool eens heel anders. Stap uit je vaste culinaire bubbel! Durf! Proef de zuidelijke zon in deze winterse schotel. Voor 4 eters die willen smullen en nog snel ook, want in een goed half uur al dampend op tafel! Boerenkool zoals wij die kennen is in de loop van de eeuwen doorgekweekt tot de typische bladvorm zoals wij die nu kennen.  Boerenkool in Bijbelse tijden was waarschijnlijk meer verwant aan palmkool, de Italiaanse cavolo nero. (‘zwarte kool’ maar zwart is ‘ie allerminst, wel donkergroen met een paarsig toontje)

Ingrediënten

  • 300 gr boerenkool liefst wat grof gesneden
  • 1 middelgrote winterwortel (ca 150 gr) in dunne reepjes
  • 1 flinke ui in stukjes
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 1 rode puntpaprika in stukjes
  • ca. 450 gram kipfilet in stukjes
  • 5 flinke tl ‘Al-Andalus kruiden Jonnie Boer, Euroma’ in blikje te koop in supermarkt. Je kunt eventueel ook de kruidenmengsels Baharat of Ras el Hanout gebruiken.
  • 300 gram couscous
  • (2 el roomboter)
  • kopje afgespoelde blanke rozijnen en/of gedroogde abrikozen in stukjes
  • ½ kopje gehalveerde amandelen of hazelnoten
  • fijn geraspte citroenschil van ½ bio-citroen en alleen het buitenste van de schil
  • 2 el citroensap
  • 1 kippenbouillonblokje (in 2 delen)
  • paar scheutjes milde olijfolie voor bakken en braden
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper naar smaak.
  • Vegetarisch: vervang de kip door een blikje (400 gram) uitgelekte kikkererwten en bak de specerijen even mee met de roerbak en voeg de kikkererwten tegelijk toe met de rozijnen/abrikozen.

Bereiding

Schep 2 tl van de kruiden door de kipstukjes en strooi er iets zeezout over. Verhit de olie in een wok of diepe koekenpan en bak de kip in 5 minuten lichtbruin en gaar. Schep de kip uit de pan en zet apart. Veeg de pan schoon. Voeg olie toe en bak de ui, winterwortel en puntpaprika 2 minuutjes. Doe er de boerenkool en knoflook bij en bak 2 minuutjes mee. Omscheppen zodat de boerenkool slinkt.  Verkruimel het bouillonblokje en voeg de ½ toe aan de pan met groenten samen met een ½ kopje water, de rozijnen (abrikozenstukjes), de geraspte citroenschil en sap. Strooi nog 3 tl van het blikje specerijen in de pan. Laat dit alles in 5 min. gaar worden. Schep af en toe om.

Bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking en voeg de ½ van het verkruimelde bouillonblokje toe aan het kokende water. Roer er evt. 2 el boter door voor een volle romige smaak. Roer de couscous na bereiding met de kip en de noten door de pan met groenten. Schep goed om, warm even goed door en breng verder op smaak met zwarte peper en zeezout en serveer. MMMM!

De kookdominee

Wil je zien hoe de kookdominee dit gerecht bereidt achter het kookeiland in de Kruiskerk in Wezep?  Zie: Koken Hemelsbreed – Aflevering 1  

Kookdominee Han Wilmink is de auteur van Bijbels Culinair en drijvende kracht achter de Pioniersplek Maal met een Verhaal bij de Kruiskerk in Wezep.


Herziene editie van ‘Bijbels Culinair’, het eerste kookboek van kookdominee Han Wilmink. Het bevat tien hoofdstukken die gelinkt zijn aan een bepaalde periode uit de Bijbel. Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten bevat elke hoofdstuk de recepten van een meer-gangenmenu of buffet. Het bereiden van de gerechten is op een heldere en humoristische wijze beschreven. Alsof Han Wilmink op pollepelafstand toekijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *