Recept: Dandan noedels

1 maart 2021
Delen via:

Dit recept voor Dandan noedels is waarschijnlijk mijn favoriete noedelrecept. Ik zeg dit van veel gerechten, maar ik denk dat deze dat echt is. Het is ook een van mijn oudste recepten, een recept dat ik al jaren keer op keer maak. Het ontstaan van dit recept is een organisch proces geweest, wat inhoudt dat het gaandeweg steeds iets is veranderd en echt van mij is geworden.

Dit recept voor Dandan noedels is waarschijnlijk mijn favoriete noedelrecept. Ik zeg dit van veel gerechten, maar ik denk dat deze dat echt is. Het is ook een van mijn oudste recepten, een recept dat ik al jaren keer op keer maak. Het ontstaan van dit recept is een organisch proces geweest, wat inhoudt dat het gaandeweg steeds iets is veranderd en echt van mij is geworden. Zowel het uiterlijk als de samenstelling is anders dan een dan dan mian (mian betekent noedels) die je krijgt voorgeschoteld in een restaurant of op straat in een stad in Szechuan, maar de essentie is hetzelfde. Ik denk dat je dit gerecht mijn signature dish zou kunnen noemen.

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voorbereiden: 15 minuten

Bereiden: 10 minuten

  • ongeveer 200 g verse dikke ramennoedels of 120 g gedroogde dikke tarwenoedels (2 nestjes)
  • 1 el neutraal smakende olie
  • 200 g rundergehakt of half-omhalfgehakt (van runder- en varkensgehakt, > 15% vet)
  • 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 el Shaoxing rijstwijn
  • 2 el zoete bonensaus of hoisinsaus
  • ½ tl donkere sojasaus
  • ½ tl versgemalen zwarte peper

Voor de saus

  • 2 el sesampasta (of tahin)
  • 1 el pindakaas
  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el Chinkiang zwarte rijstazijn
  • 2 tl lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl versgemalen Szechuan peperkorrels
  • 2 el chili-olie

Voor erbij

  • 100 ml kippenbouillon
  • 2 handenvol groene blaadjes (zoals paksoi, kai lan (Chinese broccoli), choisam (bloeiende Chinese kool) of spinazie), in reepjes
  • 2 el geroosterde pinda’s, gehakt
  • 2 el sui mi ya cai (ingemaakte bladeren van de mosterdplant) of 1 el augurk, in kleine blokjes
  • 2 lente-uien, in dunne ringetjes
  • 2 radijsjes, julienne (optioneel)

Bereiding

Begin met het beetgaar koken van de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af, bewaar een beetje kookvocht, spoel ze af met ruim koud water tot ze helemaal zijn afgekoeld (dit voorkomt dat ze aan elkaar kleven) en zet ze aan de kant.

Wil je weten hoe je deze heerlijke Dandan noedels verder maakt? Kijk voor de rest van de bereiding op:

Food and Friends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *