Recept: Gestoofde aubergine met yoghurtdressing

21 augustus 2021
Delen via:

Banjan borani: een traditioneel Afghaans gerecht. Zachte, gestoofde aubergine met een yoghurtdessing. De verschillende smaken zorgen voor een heerlijk evenwicht.

Het Afghaanse restaurant Parwana deelt een van hun traditionele gerechten: ‘Banjan borani is een van de populairste gerechten uit ons restaurant Parwana. Misschien omdat de verschillende texturen en smaken – zachte aubergine, gestoofd in een lichtzure tomatensaus en overgoten met een verkoelende yoghurtdressing – zo mooi in evenwicht zijn.

Mijn moeder herinnert zich dat banjan borani in Afghanistan vooral in de zomer gegeten werd, wanneer de aubergines in het seizoen waren. Dat dit gerecht ook in ons nieuwe thuisland Australië populair is geworden, getuigt van de resonantie van de menselijke geest – ongeacht schijnbaar tegengestelde werelden – en de voortdurend evoluerende aard van een cultuur. In het recept hieronder staat hoe je banjan borani gewoon thuis kunt bereiden. Serveer er challaw of een ander rijstgerecht bij.’

Ingredienten

  • zonnebloemolie, om te frituren, plus 125 ml extra
  • 2 aubergines, geschild en in de lengte in vieren
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 6 tenen knoflook, grof gehakt
  • 2 verse lange rode chilipepers, in ringen
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ el wittewijnazijn
  • 1 el zout
  • 5 grote tomaten, in plakjes
  • 125 ml kokend water
  • muntblaadjes en chilipoeder (naar smaak), om te garneren

Voor de yoghurtdressing

  • 520 ml Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl zout

Bereiding

Wil je weten hoe je deze gestoofde aubergine met yoghurtdressing klaar kunt maken? Kijk voor de bereiding op:

Food and Friends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *