Recept: Kikkererwten als borrelknabbel | Kookdominee

9 april 2021
Delen via:

Kookdominee Han Wilmink deelt weer een heerlijk recept naar aanleiding van zijn kookboek Bijbels culinair: kikkererwten als borrelhapje! Heerlijk en gezond, en makkelijk om te maken.

De kikkererwt is een van de oudste gewassen die door de mensheid wordt geteeld. In Israël zijn bij opgravingen kikkererwten gevonden van meer dan zes duizend jaar oud. In de Joodse Bijbel (Het ‘Oude Testament’) worden ze in het Hebreeuws chamits genoemd, gelijkend op het Aramese chimtza en het Arabische chumus. Ja, die laatste naam is verantwoordelijk voor de naamgeving van de heerlijke puree van kikkererwten met sesam en citroen, hummus. (Spreek de h als een gh-klank uit.) Deze bereiding van kikkererwten heet dus eigenlijk heel simpel ‘kikkererwt’. De kikkererwt stond net als alle andere peulvruchten in hoog aanzien. Vooraanstaande romeinse families ontleenden hun namen aan peulvruchten. De familie Cicero was genoemd naar de kikkererwt, de cicer. Dit Latijnse woord werd weer getransformeerd in onze taal tot keker. In oude Nederlandse bijbels kom je het zo ook tegen. De kekererwt werd weer verbasterd tot kikkererwt, maar met kikkers heeft het dus niks te maken.

Gezond én lekker

Dit bescheiden erwtje is een uitstekende vleesvervanger en is tot grootse culinaire prestaties in staat! In mijn boek Bijbels Culinair vind je verschillende smakelijke gerechten met dit supererwtje. Als hele erwtjes, als puree of als basis voor pannenkoekenbeslag of gemalen tot meel, wat ook weer vele toepassingen geeft. En wat dacht je van krokante gezonde knabbelerwten als alternatief voor de veel vettere borrelnoten?

Tip: Altijd een voorraadje kikkererwten bij de hand en lekker goedkoop bovendien!

Koop een kilo gedroogde kikkererwten. Week ze een uur of 10 in koud water. Ververs het water en kook de kikkererwten (zonder zout) in een pan met ruim water, waarbij je ervoor zorgt dat de kekers kopje onder staan. Houd je van lekker stevige erwten? Kook ze dan 15 – 20 minuten. Iets zachter, dan circa 35 minuten. En lekker zacht voor bijvoorbeeld hummus, dan zet je ze 45 minuten op. Voeg pas zout toe na het koken of laat het anders nog even weg, want wanneer je de kikkererwten voor een gerechtje bereidt kun je het altijd nog toevoegen. Gebruik bij voorkeur zeezout. De gekookte kikkererwten bewaar ik in zakjes in de diepvries. Lekker handig!

Voor het volgende gerecht kun je ook kikkererwten in blik of pot gebruiken. Spoel die wel van te voren in een vergiet af met water. Dep de kikkererwten droog met een schone theedoek of met keukenpapier (dan worden ze wat sneller knapperig in de oven)

Je kunt de kikkererwten op 2 manieren roosteren, in de oven of in de koekenpan

Voor één schaaltje knabbels heb je nodig:

ca. 200 gram (gekookte) kikkererwten
2 tl specerijenmix van Jonnie Boer ‘Al-Andalus’ (In blikje, lekkere Zuid Spaanse mix  met o.a. komijn, koriander en gerookte paprikapoeder en zonder zout. Vindplaats? In het kruidenrek van de supermarkt.)
Zeezout naar smaak (kun je na bereiding ook toevoegen)
1 el milde olijfolie
En als je de erwtjes in de koekenpan bereid dan bestrooi je ze met ca. 1-2 el bloem, die er voor zorgt dat ze in de koekenpan krokanter worden. 

Bereiding met de oven:

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Meng de kikkererwten met de olijfolie en de specerijenmix en eventueel wat zeezout. Verdeel ze  over een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Rooster ze 20 minuten in het midden van de oven, schep ze hierna om en laat de kikkererwten nog 10 minuten in de oven staan. Laat ze afkoelen en dan moeten ze lekker knapperig zijn! Mmm…
Je kunt ze nog een paar dagen bewaren in een goed afgesloten potje of bakje.

Bereiding in de koekenpan: 

Doe de kikkererwten in een platte schaal, bestrooi met de specerijenmix. Doe de bloem in een fijne zeef en bestrooi de erwtjes met de bloem. En naar smaak met wat zeezout.
Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de helft van de kikkererwten goudbruin en krokant op een middelhoog vuurtje. Neem de tijd en voorkom zwartgeblakerde kikkererwten. Veeg de pan schoon met keukenpapier en bak op gelijke wijze de andere helft.  

Extra pittig? Voeg wat chilipoeder toe! 


Herziene editie van ‘Bijbels Culinair’, het eerste kookboek van kookdominee Han Wilmink. Het bevat tien hoofdstukken die gelinkt zijn aan een bepaalde periode uit de Bijbel. Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten bevat elke hoofdstuk de recepten van een meer-gangenmenu of buffet. Het bereiden van de gerechten is op een heldere en humoristische wijze beschreven. Alsof Han Wilmink op pollepelafstand toekijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *