Recept: Stoofpot van gerst, linzen en groenten | Kookdominee

2 april 2021
Delen via:

In de basis een heel oud vegetarisch gerecht. Gerst en linzen behoren tot de oudst denkbare cultuurgewassen die er zijn. In het Midden Oosten noemt men een pap die van gerst bereid wordt niet voor niets “Noachs pap”. Onderzoek heeft aangetoond dat een oergerstsoort waarschijnlijk uit Israël zelf stamt. Gerst is een taai graan, ook een zwaar graan met een opmerkelijk hoog soortelijk gewicht. Een graansoort die ook op een droge harde grond nog resultaten geeft.

De groeitijd is kort, voordat de zomerdroogte toe kon slaan was de gerst in het voorjaar al van het land gehaald. Het verhaal van Ruth illustreert dat mooi: “Zij kwamen in Bethlehem aan bij het begin van de gerstoogst” (Ruth 1: 22) Dat is in de tijd rond Pinksteren. 

Gerst was een dankbaar gewas voor de kleine boer. Gerst was het laatste voedsel in tijden van hongersnood. “Wanneer de gerst in de pot op is, dan klopt de vijand aan de deur”, was een bekend gezegde uit de Jeruzalemse Talmoed. Later werd de rol van gerst steeds meer overgenomen door de als luxer beschouwde tarwe. Gerst bevat minder gluten dan tarwe en rijst mede daardoor minder mooi. Gerstebrood kan door zijn compactheid als een steen op je maag gaan liggen. Maar gerst bleef één groot voordeel houden… je kon er heerlijk helder gerstenat van brouwen!  Het is bekend dat de oude Egyptenaren al echte bierverslaafden waren.

Vier personen kunnen er ruim van eten.

Laat de gerst een nachtje weken, dat verkort de kooktijd aanzienlijk.

Wat hebt u nodig?

150 gram gerst (zoek in het schap van de natuur/biovoeding)

1 flinke ui

2 teentjes knoflook

4 stengels bleekselderij

150 gram wortels

2 eetlepels olijfolie of boter

1 ½ liter groentebouillon (vooruit, mag van 3 blokjes)

250 gram bruine of groene linzen (let op de kooktijd of eventuele weektijd in water!)

1 tl verse tijmblaadjes anders ½ tl gedroogd

2 tl verse rozemarijn anders 1 tl gedroogd

2 tl gevijzeld komijnzaad

300 gram snijbiet of wilde spinazie of Turkse of Nieuw-Zeelandse spinazie

Zeezout en zwarte peper naar smaak

Eventueel wat vers basilicumblad bij serveren

Bereiding 

(weektijd gerst: 5-10 uur, dus een nacht, bereidingstijd 1 uur)

1. Was de gerst en doe hem in een kom met ruim water zodat de gerst onder staat en laat een nachtje weken (minstens 5 uur)
2. Snijd de ui en de knoflook fijn. De bleekselderij en wortel is stukjes van ongeveer 1 centimeter. Was de linzen in een fijn vergiet. Laat de geweekte gerst in een vergiet uitlekken.
3. Verwarm de olie of boter in een ruime (soep) pan en fruit hierin zachtjes de ui glazig, voeg dan de knoflook, de bleekselderij en de wortel toe en laat even meebakken. Doe de groentebouillon erbij en de geweekte gerst, de tijm, rozemarijn en de komijn. Breng het geheel aan de kook. En laat onder een zacht pitje pruttelen.


4. Voeg na 15 minuten van de kooktijd de gewassen linzen toe. Goed omscheppen.
5.  Was intussen de snijbiet of de spinazie en snijd deze in grote repen.
6.Test na het verstrijken van weer 30 minuten de gaarheid van de gerst en de linzen, deze  moeten gaar zijn maar nog wel wat beet hebben. Doe de bladgroente bij de overige ingrediënten en laat heel even meekoken totdat de groenten geslonken zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe en strooi bij het serveren van de stoofpot eventueel nog wat vers basilicumblad over het gerecht.

Dit recept is overgenomen uit Bijbels culinair van kookdominee Han Wilmink. Een ander recept van hem kun je hier terugvinden: boerenkoolcouscous.


Herziene editie van ‘Bijbels Culinair’, het eerste kookboek van kookdominee Han Wilmink. Het bevat tien hoofdstukken die gelinkt zijn aan een bepaalde periode uit de Bijbel. Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten bevat elke hoofdstuk de recepten van een meer-gangenmenu of buffet. Het bereiden van de gerechten is op een heldere en humoristische wijze beschreven. Alsof Han Wilmink op pollepelafstand toekijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *