Recept: vegetarische pom

15 mei 2021
Delen via:

Culinair ontdekker Judith Cyrus geeft je haar recept voor vegetarische pom. Dit is een smaakvolle, Surinaamse ovenschotel.

Judith Cyrus: ‘Een paar jaar geleden bezocht ik de jaarlijkse Nationale Pomwedstrijd bij Vereniging Ons Suriname te Amsterdam. Vanaf 2012 vindt deze wedstrijd plaats in de aanloop naar Ketikoti. Ik dacht onopvallend de pom van de tien deelnemers te kunnen proeven, maar het liep anders. Het publiek werd gevraagd aan te geven hoe vaak zij pom hebben gemaakt: meer dan tien keer, twintig keer, dertig… vijftig keer? Ja, en bij vijftig keer had ik nog steeds mijn hand omhoog en dat betekende dat ik toegevoegd werd aan de jury. Dus dat proeven deed ik zeker, maar onopvallend geenszins. De winnaar was een vegetarische pom. Ik geef je mijn recept. In een niet-vegetarische pom trek je veel smaak uit het vlees of de vis. Dat doen we hier uiteraard niet; de tomatenjus moet dat opvangen. Voel je vrij om te variëren: gebruik eens portobello, oesterzwammen of doperwten.’

Ingredienten

  • 1 kg pomtayer, diepvries
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 eetl. piccalilly
  • 50 ml cognac
  • 2 eetl. suiker
  • 1 theel. zout
  • 4 eetl. zonnebloemolie
  • 150 g boter of ghee, koud en in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 200 g (gemengde) groenten
  • 6 tomaten, ontzaad en in blokjes
  • 1 blik tomatenpuree, 70 g
  • 500 ml water
  • 2 takken selderie, fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • ½ theel. gemalen nootmuskaat
  • 3 pimentkorrels
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 madame-jeanette peper, gaaf
  • zout en peper

Ook nodig

  • ovenschaal van 20 bij 30 cm, beboterd

Wil je weten hoe je dit Surinaamse gerecht maakt? Kijk voor de bereiding op

Food and Friends

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *