Rust door creativiteit

8 mei 2018
Delen via:

Zelf heb ik het al zo vaak ervaren. En bij mensen om mij heen zag ik het ook gebeuren. Schilderen geeft rust in je hoofd! Door creatief bezig te zijn stoppen je gedachten, dat gebeurt vanzelf. Je denkt even niet aan je zorgen, je problemen of de drukte van alledag. Je bent gewoon aan het schilderen. En dan merk je: het geeft rust, je ontspant en bent even los van de situatie. En hoe goed is dat voor lichaam en geest!

 

Ik zag het gebeuren bij deelnemers op de schildercursus en workshops die ik geef en wilde het nog beter in kunnen zetten. Daarom werk ik nu, na een opleiding en trainingen gevolgd te hebben, ook als kunstzinnig counselor en coach. Het is echt heel mooi hoe creatieve vormen kunnen helpen bij het verkrijgen van inzicht of het verwerken van emoties.

 

Al lange tijd had ik een droom, het verlangen om mensen een plek te bieden waar zij tot rust konden komen. En toen we ruim twee jaar geleden in Vaassen aan de rand van het dorp een prachtige oude smederij kochten en die verbouwden tot een atelier en ontmoetingsruimte, werd langzaam mijn droom realiteit.

Afgelopen zomer begon ik met het organiseren van retraite-schilderdagen in mijn atelier De Oude Smederij, waarin het schilderen het middel is om tot rust te komen.

Het organiseren van deze dagen maakt mij blij. Ik kan er van alles in kwijt. Ik geniet ervan om te zien wat het mensen doet, hoe ze tot rust komen en genieten van het schilderen, de lekkere hapjes die ik maak en ik ben dankbaar als ik zie dat ze iets van God ervaren op deze dag.

Zo’n dag begint met een bezinningsmoment, waarin een psalm centraal staat. Ook na de heerlijke uitgebreide lunch is er zo’n bezinningsmoment. De rest van de dag wordt er geschilderd. Het schilderen is niet alleen een middel om tot rust te komen, maar ook een moment om dichter bij God te komen. Want doordat je gedachten even stilstaan, is er stilte in je hoofd. En ze zeggen wel: stilte is de zendtijd van de Heilige Geest. I

n die stilte tijdens het schilderen kunnen er mooie en bijzondere dingen gebeuren, waarin God soms iets te zeggen heeft of iets duidelijk maakt.

Toen ik vorig jaar zomer samen met mijn man op vakantie was naar ons geliefde Italië, kwamen we tot de ontdekking dat in het dorpje waar we verbleven een mooi, groot, oud Italiaans huis verbouwd was tot B&B. Mijn man en ik keken elkaar aan. Zou dit… We hebben aangebeld, kregen een rondleiding en vertelden over onze droom: een retraite-schilderweek organiseren in Italië. De eigenaars reageerden al net zo enthousiast als wij. En binnenkort is het dan zover: in juni organiseren we een retraite-schilderweek op een geweldige plek in het dorpje Barna in Noord-Italië. Het ligt in de bergen boven het Comomeer, met een mooie oude kerk, een fontein op het plein en idyllische steegjes. Het dorpje is ook echt rustig, er komen geen auto’s, want daarvoor zijn de steegjes veel te smal.

Naast dat je de rust ervaart door het schilderen en de heerlijke Italiaanse omgeving, zullen we iedere dag beginnen met een bezinningsmoment, waarin de Bijbel centraal staat.

Want uiteindelijk is God degene die je echte rust kan geven.

Wil je meer informatie over deze retraite-schilderweek in Italië of de retraite-schilderdagen in Vaassen, kijk dan op www.totrust.eu.


De erfenis van St. Silvanus is de eerste roman van populaire bijbelstudie-auteur Beth Moore. Als ze hoort dat haar vader zich doodgedronken heeft, keert Jillian Slater terug naar New Orleans. Ze heeft hem en haar afstandelijke grootmoeder de afgelopen twintig jaar niet meer gezien en voelt er eigenlijk niets voor om weer aan hen herinnerd te worden. Maar Adella Atwater, de manager van haar grootmoeders appartementencomplex St. Silvanus, dringt aan en vergoedt de kosten, en dus stapt Jillian toch in het vliegtuig. Zodra ze is geland, weet ze niet hoe snel ze weer weg moet uit het St. Silvanus met zijn bijzondere bewoners. Maar dan blijkt dat haar vader is vermoord en raakt haar leven ongewild verstrengeld met dat van de kleurrijke saints en sinners van het St. Silvanus.

Reacties (2)

  • Lydia Kool schreef:

    Fijn dat het doorgaat Caroline. Gods zegen voor jullie allen daar.

  • Caroline van de Vate schreef:

    Dank je wel Lydia!
    De Retraite-schilderweek is inmiddels achter de rug. Acht mensen gingen er mee. Het was een geweldige, mooie creatieve en bijzondere week! Bijzonder ook te zien hoe Gods Geest aan het werk was.
    Als het aan ons ligt,volgend jaar weer, we zijn alweer plannen aan het maken.😊 Liefs,Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *