Wie schroeft jou los?

4 februari 2018
Delen via:

Sinds ik het woord unpluggen gelezen heb, laat het me niet meer los. En dus sloeg ik het woordenboek erop na. Losschroeven, betekent het letterlijk. Natuurlijk had ik wel een idee wat het ongeveer inhield, maar waar het nu precies voor stond, dat wist ik niet en wilde ik graag weten.

Losschroeven doe je iets wat ergens aan vastzit. En niet zomaar vast, maar met een schroef die behoorlijk strak aangedraaid is. Een schroef die met zijn evenwichtige draaiingen – de schroefdraad – in de plug en in het hout, muur of wat dan ook vastzit. Het heeft iets te dragen en het moet daarom stevig verankerd zijn, anders gaat de hele boel wiebelen of kantelen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zo is het ook in het leven – mijn leven. Ook ik kan op die manier ergens aan vastzitten, ergens diep in gedraaid, niet zomaar los te trekken. Vast aan mijn werk, mijn huis, mijn vrienden, mijn verwachtingen, mijn gemis, mijn…

Op mijn werk gaat er vast een hoop fout als ik er niet ben. Mijn huis is mijn toevluchtsoord en laat ik moeilijk achter als ik wegga. Vrienden zijn belangrijk, zonder hen kan ik niet en ik denk dat ze niet zonder mij kunnen. Mijn verwachtingen wat betreft het feit dat ik de aandacht hoop te krijgen die ik zo graag wil. Mijn gemis… ja, dat overvalt me toch steeds weer.

Als ik dit allemaal zo opnoem, bekruipt me een gevoel dat ik niet meteen kan benoemen.

Gevoel

Zit ik echt vast aan al die dingen?
Maak ik ze belangrijker dan ze zijn?
Maar ze zijn toch ook belangrijk?
Ze doen er toch toe in dit leven?

Ja, ik denk dat deze dingen wel belangrijk zijn in het leven.

En dat ze er wel degelijk toe doen. Maar ik denk ook dat het een verschil kan maken of ik alleen maar op die plank en aan die muur wil leven, of dat de plank er wel een keer af mag om aan een andere muur te hangen.

Dat zal moeite kosten, de schroeven die er zo strak in vastgedraaid zijn, moeten losgeschroefd worden en dan valt er stof en gruis uit de muur.

Verandering.
Loslaten.
Losschroeven.
Dat kost energie.
Dat kost pijn en tranen.

Wie schroeft jou los?

Maar we hoeven het niet alleen te doen.

Er is een God Die weet op welke plank we leven en met welke schroeven we zijn vastgemaakt. Hij weet hoe het gekomen is en wat er nodig is om de schroeven los te krijgen.

Ook al lijkt het niet altijd liefdevol wat Hij doet, toch ben ik ervan overtuigd dat Hij weet wat Hij doet. En dat Hem er alles aan gelegen is dat we niet meer vasthouden aan onze eigen schroeven, maar dat we ons leven bij Hem inpluggen. En natuurlijk verlangen we soms terug naar de oude plek aan de muur, dat hoort erbij. Maar hoe meer we unpluggen van onszelf en inpluggen bij Hem, hoe meer dierbaar Hij ons wordt en hoe meer wij de mensen worden die God wil dat we zijn.

Wie maakt jou los?


Jeanette is happy single en werkt met veel plezier in de gehandicaptenzorg. Naast haar werk is ze graag creatief bezig met papier, schrijft ze gedichten en oefent ze zichzelf in het schrijven van blogs en andere teksten. Zo heeft ze al drie jaar achter elkaar een voorstelling op poten gezet met gedichten, liedjes en verhalen. En dat alles met de wetenschap dat God er voor haar is. ‘Hij is mijn houvast.’


Leestip: De kunst van het loslaten en vasthouden

In een nieuwe editie van zijn vele malen herdrukte boek ‘De kunst van het loslaten’ legt Wim Rietkerk uit dat je niet alleen moet leren om los te laten, maar dat er ook veel is om vast te houden. In gesprek met oosterse mystici en postmoderne denkers geeft Wim Rietkerk aan wat de Bijbel leert over loslaten – een kunst voor westerse mensen die van nature graag zelf alles onder controle willen houden. Dit boek is nu door de auteur grondig herzien en aangevuld. Naast de kunst van het loslaten heeft hij ontdekt dat er ook een kunst van het vasthouden bestaat. Bijzonder actueel in deze vluchtige tijd!

U kunt dit boek voor €18,99 bestellen bij boekenwereld. U betaalt 1,95 aan verzendkosten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *