Social media-addict?

7 januari 2022
Delen via:

Terwijl ik dit schrijf, bevind ik me op een onbewoond eiland in een droomhuisje. Met duinen als uitzicht, een grachtje voor de deur en een heuse brug. En alsof dat nog niet sprookjesachtig genoeg is, werd ik zaterdag over mijn drempel gedragen door twee sterke, gebruinde handen. Wauw, daar had ik altijd al van gedroomd.

Een nogal stil onbewoond eiland. Eén zonder piepjes, pingeltjes en riedeltjes.

En helaas was het geen prins op het witte paard die haar de drempel over tilde. Het was mijn verhuurder. Oud. Grijs. Onaantrekkelijk. Getrouwd. Bezet.

En die brug? Die bestaat uit een wiebelige aluminium plaat en elke keer als ik eroverheen schuifel, lijkt hij het te begeven.
De gracht is niet meer dan een loopgraaf – zonder water en de duinen bestaan uit een mengelmoes van zand en grond.

Er wordt verbouwd.

Geloof me: ik heb niets tegen mijn verhuurder. Eigenlijk is hij best wel oké. Althans, dat vond ik. Tot zaterdag. Tot hij één klein miezerig kabeltje over het hoofd zag. Tot hij mijn hele dag in de soep liet lopen. Tot mijn goede humeur met een klap in de bodem werd geslagen.

Internetkabel

Met dat kleine, miezerige kabeltje sneed hij in één keer mijn hele sociale leven aan flarden. En ja, ik heb het over die kabel die ook wel naar de naam internetkabel luistert.

Geen Facebook. Geen Twitter. Geen PUUR! Vandaag. Geen e-mail.

Het was doodstil in huis. Geen piepjes. Geen pingeltjes. De stilte werd alleen af en toe onderbroken door een snik. Ik vond mezelf vreselijk zielig. Misschien is een adequate samenvatting van mijn bestaan: Een dag geen internet is een dag niet geleefd. Ik weet het. Te erg voor woorden, maar zo voelde het wel een ietsepietsie.

En tegelijkertijd gaf ik mezelf op mijn kop. Waarom was ik zo van streek? Alleen maar omdat ik niet kon checken of ik een mailtje had? Omdat ik nu niet wist of nicht X en vriendin Y mijn berichtjes naar aanleiding van hun verjaardag hadden geliket? Omdat ik nu niet kon kijken of mijn blog een beetje gelezen was? Omdat ik nu geen idee had of mama had geappt dat ze het plantenbakje leuker op de tafel vond staan dan in de vensterbank of andersom? Omdat ik nu niet op de hoogte was van het statusupdates van mijn vrienden?

Jep. Precies. Daarom.

Verslaafd?

En het is stom. I know. Maar ik heb de hele dag zitten chagrijnen. Zeker tien keer naar buiten gelopen om te vragen wanneer het weer gefikst werd. En toen het vier uur eindelijk zo ver was, sprong ik een gat in de lucht. Kon ik mijn verhuurder wel zoenen, ook al was hij dan oud. Grijs. Onaantrekkelijk. Getrouwd. Bezet. Bovenal was hij mijn redder in nood.

Ik hield me in, dook achter mijn computer en deed eindelijk wat ik de hele dag al had willen doen: alles checken.

Geen mail (niemand die mijn hulp hard nodig had).
Eén like voor mijn berichtje op Facebook (ze waren natuurlijk druk met feestvieren).
Zo’n laag leespercentage van mijn blog, dat die geen eens noemenswaardig is (niet iedereen is klaarblijkelijk fan van juffrouw Bulstronk).
Geen appje (blijkbaar was het allebei geen gezicht).

Het was nogal magertjes en daar had ik me nu zo sappel om gemaakt de hele dag. Daar had ik nu een traantje voor weggepinkt en mijn nagels voor stukgebeten.

Ik ben hopeloos verslaafd en vind eigenlijk dat ik moet afkicken, maar ook dat het toch wel leuk is allemaal. Dus ik heb een vraag aan jou:

Hoe houd ik mijn social media-verslaving binnen de perken? Hoe ga jij ermee om?


In het full-color hardloopboek Morgen ga ik echt! delen Marijke ten Cate en Corien Oranje hun hardloopervaringen. Hardlopen is goed voor je! Maar hoe begin je eraan? En hoe houd je vol? Eerlijk, grappig en herkenbaar. Ze delen hun tips en tricks, en bekijken de hardloopwereld met een knipoog. Morgen ga ik echt! gaat over hardloopkleding, blessures, looptechnieken en de psychologie van het hardlopen. Hardlopen kan je bijvoorbeeld helpen om af te vallen of om je beter te voelen. Met veel tekeningen, motiverende verhalen, testjes en interviews: start to run today!

Reacties (2)

 • Petra schreef:

  Zelf de baas worden over social media ipv andersom.
  Jezelf 1 moment per dag toestaan FB etc. te checken, dit is dan een verheug moment.
  Zelf sluit ik regelmatig een periode mijn FB account als ik merk dat ik het niet genoeg in de hand kan houden,en dan kom je er al snel achter dat de wereld gewoon doordraaid.
  Daarnaast je Whatsapp op stil zetten en bijv 3x dd een check moment.
  En niet geheel onbelangrijk: jezelf geregeld voorhouden dat jíj de baas bent over je apparaat en niet andersom.
  Succes!

 • Tineke Alblas schreef:

  Oeps!! Of je overdrijft vreselijk of je hebt echt wel een probleem!
  Ik weet niet of je fb etc op je telefoon hebt?? Dat zou ik er afhalen, apps, bijv van je moeder, kunnen ook belangrijk zijn. Maar verder? Probeer alleen in de avond op je computer of tablet een poosje naar fb tegaan.. en realiseer je wat vaker achteraf wat die tijd je heeft gebracht….meestal wat zinloos geklets en inkijkjes in het ” perfecte” leven van anderen..
  Die tijd had je ook een goed boek kunnen lezen of ga eens een mooie bijbelstudie doen..
  Die likejes vertellen niet wie je bént hoor!!
  Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *