Van verslaafd aan smoesjes tot hardloopjunk

7 mei 2020
Delen via:

Morgen ga ik echt!

‘Haha, mama heeft in haar broek gepiest! Dat ga ik aan juf vertellen! Dat jij in je broek hebt geplast, mama!’ 

Hardlopen is niks voor mij. Dat dacht ik altijd. Ik kon nog nét het hoekje omrennen tot ik uit het zicht van de buren was (die voor mijn idee achter het raam stonden om in de gaten te houden hoe lachwekkend slecht ik hier in was), en dan moest ik al gaan wandelen. Helemaal buiten adem, veel te hoge hartslag. En daar kwam dan ook die gênante incontinentie blij. Blijkbaar was die drielingbevalling teveel geweest voor mijn arme blaasspieren. Hardlopen konden ze niet meer aan. 

Ik gaf het op. Mijn man en mijn vier zoons liepen hard, maar ik niet. Ik accepteerde dat het er voor mij niet in zat. Ik kon weer andere dingen. Toch?   

En toen kreeg ik op een dag een vraag van illustrator Marijke ten Cate. Marijke had het jaar daarvoor een intensieve behandeling ondergaan vanwege borstkanker, ze was na een herstelperiode weer langzaam aan het werk ging, en ze gunde zichzelf de tijd om een boek te maken over iets dat haar tijdens haar ziekteproces zo geholpen had: hardlopen. 

Marijke was vroeger helemaal geen loper. Ze was een drukke, werkende moeder, die veel te veel snoepte en veel te weinig aan bewegen toe kwam. En die op een avond zo baalde van haar eigen lijf dat ze gewoon het huis uit rende. Zonder enige voorbereiding. En die in de loop van een paar weken merkte dat ze vooruit ging. Dat ze steeds langere stukken kon hardlopen. Dat ze zich beter ging voelen. Dat ze af begon te vallen. 

Een paar jaar geleden werd ze ziek, een donderslag bij heldere hemel. Tijdens de kuren die ze kreeg bleef ze lopen. Heel langzaam, maar ze deed het wel. Omdat ze wist hoeveel ruimte en energie het haar gaf. Hoe haar lichaam vanzelf de dopamine aanmaakte die ze zo nodig had. Dat geluk gunde ze ook aan andere vrouwen. 

‘Ik wil een hardloopboek tekenen,’ zei Marijke tegen me. ‘Maar dan een heel ander hardloopboek dan al die boeken die er al zijn. Want die zijn meestal voor van die fitgirls. Ik wil een hardloopboek maken voor vrouwen die van lekker eten houden, die het veel te druk hebben, die denken dat hardlopen voor hen niet is weggelegd. Voor vrouwen zoals ik zelf. Met veel humor en veel grappige illustraties.

Maar eh… zou jij de tekst willen schrijven?’ 

Ik aarzelde geen moment. ‘Tuurlijk,’ riep ik, want ik hield ook van lekker eten. Ik had het ook veel te druk. En ik wist wel héél zeker dat hardlopen niks voor mij was. Dit leek me een geweldig project. 

Hé, wacht. Ik had meteen al een goed idee. Ik zou zelf ook gaan hardlopen. Dit zou grappig worden. Ik zou al mijn mislukkingen op kunnen schrijven. Dat zou vast grappige, herkenbare stukjes opleveren. 

Marijke begon te tekenen, ik interviewde hardlopers, trainers, Facebookvriendinnen. En ik kocht mijn eerste paar hardloopschoenen in 30 jaar, downloadde de podcast Fitop4, en ik ging hardlopen. Ik moest veel langzamer opbouwen dan ik uit mezelf gedaan zou hebben. Maar het ging ook beter dan het ooit gegaan was. Negen weken later kon ik een half uur achter elkaar hardlopen. 

hardlopen

Voor het eerst in mijn leven begreep ik waarom mijn man en zoons zo vaak liepen. Ik vond het ook heerlijk. Verslavend, zelfs. Ik merkte dat ik sneller werd. Ik viel in de loop van de maanden zes kilo af. Ik kreeg een veel betere conditie. 

(En dat broek piesen? Ik besloot me er niet meer druk om te maken. Gewoon een inlegkruisje in je onderbroek, en je hebt nergens last van. Ik merkte na een paar maanden dat mijn blaasspieren om onverklaarbare redenen hun taak weer begonnen op te pakken, en dat het probleem steeds kleiner werd). 

hardlopen

 

Van verslaafd aan smoesjes tot hardloopjunk: Morgen ga ik echt is NU in prijs verlaagd!

hardlopenIn het full-color hardloopboek ‘Morgen ga ik echt!’ delen Marijke ten Cate en Corien Oranje hun hardloopervaringen. Hardlopen is goed voor je! Maar hoe begin je eraan? En hoe houd je vol? Eerlijk, grappig en herkenbaar. Ze delen hun tips en tricks, en bekijken de hardloopwereld met een knipoog. ‘Morgen ga ik echt!’ gaat over hardloopkleding, blessures, looptechnieken en de psychologie van het hardlopen. Hardlopen kan je bijvoorbeeld helpen om af te vallen of om je beter te voelen. Met veel tekeningen, motiverende verhalen, testjes en interviews: start to run today!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *