Vriendschap is als een treinreis

7 november 2019
Delen via:

Wat is het heerlijk om een goede vriend of vriendin te hebben! Iemand met wie je alles kunt delen. Iemand die je kunt vertrouwen omdat je weet dat je geheimen bij hem of haar veilig zijn. Een echte vriendschap geeft energie. Een echte vriend(-in) is eerlijk en wil dat jij dat ook bent. Een echte vriend(-in) kent ook je lelijke kanten. Met een echte vriend(in) kun je ook samen zwijgen.

Vriendschap is als een treinreis

Levenslang

Het is prachtig als je al in je jonge jaren vrienden voor het leven kunt maken. Vrienden met wie je blijft verbonden door de jaren heen. Je maakt van alles met elkaar mee op de lange reis van je leven. Soms ook leer je later in je leven mensen kennen met wie je je verbonden voelt. Of je raakt mensen kwijt doordat je ze uit het oog verliest, soms ook omdat ze sterven. Ik las ergens: vriendschap is als een treinreis. Sommige vrienden stappen in, sommige vrienden stappen uit, anderen blijven tot het einde.

Een vrolijk jongetje met bruine ogen, ik zie hem zo nog voor me.

Mijn eigen verhaal

Als klein meisje had ik altijd vriendinnetjes. Ik was nieuwsgierig en wilde altijd graag bij een vriendinnetje spelen. Hoe zou het daar thuis zijn? In de eerste klas van de lagere school, zoals dat toen nog heette, had ik ook een vriendje. Een vrolijk jongetje met bruine ogen, ik zie hem zo nog voor me. Toen we met ons gezin gingen verhuizen, kreeg ik van hem een brief en ik schreef hem ook een brief terug. Daar bleef het bij. Want al gauw gingen we weer verhuizen, weer naar een andere plaats. Mijn jeugd is daardoor ‘opgedeeld’ in verschillende stukjes. Ik zat op vier verschillende scholen voordat ik naar de middelbare school ging. Ik was/ben heel trouw, dus afscheid nemen was voor mij heel moeilijk! Het deed altijd echt pijn!

De mooie kanten

Het mooie van verhuizen is dat je steeds weer nieuwe mensen leert kennen. Dat geeft ook veel. Omdat ik gemakkelijk contact maak met mensen lukte het me altijd weer om vrienden te maken. Met ons eigen gezin zijn wij ook een aantal keren verhuisd. Het heeft ons veel gebracht! We wonen nu op een heerlijke plek in een kleine stad in het midden van ons land met veel voorzieningen, zoals een NS-station, een prachtige bibliotheek, winkels op loopafstand en een fijne kerkgemeenschap waar ik me thuis voel.

Mijn Leidsman is God, mijn Hemelse Vader, die me nooit in de steek heeft gelaten!

Genoeg

Nu mijn man en ik nog maar samen zijn omdat onze kinderen zijn ‘uitgevlogen’ en ik veel alleen thuis ben omdat ik geen betaalde baan heb, heb ik genoeg aan de contacten met onze volwassen kinderen en aangetrouwde kinderen, kleinkinderen, en een paar familieleden met wie het goed klikt. Ook heb ik nu tijd om weer te investeren in vriendschappen van vroeger. Het is fijn om te mogen ontdekken dat je elkaar nog steeds of weer opnieuw graag ‘mag’ ook al is je levensreis langs verschillende wegen en plaatsen gegaan. Mijn Leidsman is God, mijn Hemelse Vader, die me nooit in de steek heeft gelaten!

Ik eindig met een tekst uit de Bijbel, uit Psalm 125, een psalm over onwankelbaar vertrouwen, en dan speciaal het tweede vers uit die psalm:

Rondom Jeruzalem zijn bergen, zo is de Here rondom zijn volk, van nu aan tot in eeuwigheid.


PUUR!vandaag boekentip

vriendschapJeugdvriendinnen Lyndie en Elle ontmoeten elkaar na jaren weer wanneer Elle gaat trouwen. Maar dat het weerzien in hun geboorteplaats Sweethaven zo’n emotionele achtbaan teweeg zou brengen, daar hadden ze geen van beiden op gerekend. Allebei dragen ze geheimen en schuldgevoelens met zich mee die allemaal zijn terug te voeren op één nacht, tien jaar geleden: de nacht waarin hun vriendin Cassie overleed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *