Waar hoor ik thuis? (deel II)

4 oktober 2019
Delen via:

Een fascinatie wordt een idee, een idee een verhaal,
een verhaal een boek 

Als ik een pen had was de dop allang kapot gekauwd

Hoe personages ontstaan

Een van de leukste onderdelen van het schrijven van een boek is het bedenken en uitwerken van de personages. Meestal heb ik van tevoren al een vaag idee over wie dat zijn. In dit geval wist ik bijvoorbeeld dat het hoofdpersonage een meisje van een jaar of twaalf moest zijn, er twee adoptieouders waren en een hartsvriendin.

De naam

Welke naam moest het hoofdpersonage krijgen? Uit welk land ze afkomstig was wist ik, dus de naam moest daar op de een of andere manier bij passen. Zo kwam ik op de namen Nouria – Eleonora – en eh…ja, Nóórtje. Natuurlijk! Er was een lekkere oer-Hollandse naam van gemaakt. Noortje moest behalve haar Nederlandse ouders ook een broertje en een zusje hebben, met uiteraard net zulke Hollandse namen. Max en Lieke werden geboren.

Waren er nog meer familieleden? Vanzelfsprekend. Maar gingen die een rol spelen in mijn boek? Dat zou wel leuk zijn. En dus ontstonden er een opa, een oma, een tante en een oom.

Lampje boven mijn hoofd

Daarna was de beurt aan Noortjes ‘bestie’. Ik trommelde met mijn vingers op de stoelleuning en staarde naar het computerscherm. Als ik een pen had was de dop allang kapot gekauwd. Wie was zij, uit wat voor familie kwam ze? Omdat contrasten leuk zijn in een verhaal, moest het een totaal ander gezin zijn dan dat van Noortje. Toen mijn eigen kinderen op de basisschool zaten raakten zij bevriend met klasgenootjes van Surinaamse afkomst. Het gezin woonde bij ons in de buurt en al snel kwamen we bij elkaar over de vloer.

Zodoende maakte ik van dichtbij kennis met hun eet- en leefgewoontes. Yes! In een stripverhaal zou er een lampje boven mijn hoofd zijn aangeknipt. Mijn vingers hielden op met trommelen en verplaatsten zich naar het toetsenbord om een hele familie tevoorschijn te toveren: vader, moeder, zoon en dochter en, ja gezellig, een oma die bij hen inwoonde. Aanvankelijk was er ook nog een derde kind, maar dat heb ik later vanwege de overzichtelijkheid ‒ en zonder dat iemand protesteerde ‒ weer afgevoerd.

Zegeningen van het internet

In de columns over mijn vorige boek vertelde ik al over de plaatjes die ik bij mijn personages zoek, om ze een gezicht te geven. Dat is best nog een hoop gepuzzel, want alles moet wel kloppen met de beelden in mijn hoofd. Dan volgt het bedenken van de namen, ook altijd een leuk werkje. Ook nu maakte ik weer dankbaar gebruik van de zegeningen van het internet en dacht ik met respect aan de schrijvers van weleer, die voor al deze dingen eindeloos lang in de boeken moesten duiken. Lijsten met Surinaamse voor- en achternamen zijn nu in een paar tellen voorhanden, net zoals de informatie op de website van de Nederlandse Adoptie Stichting. Of het antwoord op de vraag wat er allemaal komt kijken bij het maken van een eindfilm voor de schoolverlaters van groep acht.

Na al deze uitzoekerij mocht ik eindelijk gaan schrijven en mijn personages tot leven brengen. In dit stadium ben ik altijd net zo benieuwd als mijn lezers: wat gaat er allemaal gebeuren? Want de grote lijnen die ik heb uitgezet zijn rekbaar en lopen nooit recht van a naar b, en de personages die ik heb bedacht zijn vaak verschrikkelijk eigenwijs. Nooit loopt iets helemaal volgens plan.

Maar ja, that’s life. Toch?

Femmie van Santen


personages‘Waar hoor ik thuis?’ van Femmie van Santen vertelt het verhaal van Noortje. Noortje is een vrolijke tiener die zin heeft om naar de middelbare school te gaan. Zij is geadopteerd en gaat op zoek naar haar biologische ouders. Ze weet dat ze geboren is in Portugal en krijgt steeds meer moeite met haar adoptie. Waarom valt het haar ineens zo op dat ze er anders uitziet dan haar familie?

 

Reacties (1)

  • Wim schreef:

    Ja, ik vind het natuurlijk heel goed. (Ik ben als haar man natuurlijk niet bevooroordeeld.)
    Maar ze is nu eenmaal heel goed.
    Ze heeft het mij als eerste hoofdstuk voor hoofdstuk voorgelezen.
    Ga zo door mijn liefste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *