Wie gunt zichzelf nog rust?

21 november 2019
Delen via:

Veel vriendinnen en familie-leden klagen over moeheid en bijbehorende lichamelijke klachten: hoofdpijn, rugpijn, vastzittende nek en schouders en non-stop verkouden zijn. Als ik vraag wat ze eraan doen, hoor ik eigenlijk vooral: ‘Tja, het hoort erbij hé, dus niet zoveel’. Voor veel mensen is het normaal geworden om elke dag moe te zijn en ergens lichamelijk last van te hebben. De moeheid en pijn zijn net niet erg genoeg om ons lichamelijk in te laten storten, maar ze zijn er wel. Vaak.

Hoofdpijndag

Gaandeweg lijkt het alsof we pijn normaal zijn gaan vinden. En moeheid ook. Ze blijken wel vrienden van ons geworden. Het is normaal geworden om na elke managersdag hoofdpijn te hebben (Vroeger was dinsdag altijd standaard mijn hoofdpijndag, het was nog geen 10 uur en het begon al). Het is normaal om na het werk zo futloos te zijn, dat we ’s avonds alleen nog maar uitgeteld series kunnen kijken. Het is begrijpelijk om steeds moe te zijn, want ja, we hebben natuurlijk nog wel een huishouden en twee kinderen te runnen. En ach, met
een paar pijnstillers komen we een heel eind. Toch kan ik je zeggen: het is niet normaal om steeds moe te zijn of pijn te hebben.

Het lijkt normaal geworden. Maar ons lichaam is gemaakt om te stromen op het leven en geeft pas pijn af als signaal dat er iets mis is. Als we niet naar dat signaal luisteren blijft er pijn zijn. Waarom gaan we toch door met onze moeheid en pijn? Het is vaak
net niet erg genoeg. En we zijn niet meer gewend om rust te nemen. De rust die we zo nodig hebben om onze moeheid en alle pijntjes te verzachten. Rust nemen lijkt voor veel mensen, inclusief mezelf, ontzettend moeilijk. Waarom?

4 punten waarom rust nemen moeilijk lijkt

1. Mijn hoofd vindt het vaak ‘belachelijk’ dat mijn lichaam rust wil. ‘Kom op doorgaan!’: Hoe vaak heb ik het als kind niet gehoord. We verwarren rust met zwakte. Er is iets mis met ons als we rust nodig hebben. Dus houden we ons ‘sterk’ en gaan we maar door en door. Terwijl ons lichaam snakt naar rust, zit ons hoofd in de volle vaart vooruit stand.

2. We zeggen ook vaak dat we wel rust willen nemen, maar het niet doen, omdat alles wat we doen zo ‘leuk’ is. Het is veel te leuk om te stoppen. Want we willen nu eenmaal zo veel. Maar hoe fijn is het, als je het twee weken leuk hebt en daarna drie dagen plat moet? Het kan een keus zijn, natuurlijk. Maar ik vraag me af of er niet een betere verhouding is. Durf ja EN nee te zeggen.

3. Zelf werk ik vaak liever nog even door en dan hoop ik eerder naar huis te kunnen. Bovendien is ‘mijn hoofd rustiger als ik meer van mijn actielijst heb afgestreept’. Al met al eindigt elke dag pas na acht uur op kantoor, zonder pauze dus. Het werk gaat dus voor rust, onder het mom dat ik later meer rust denk te nemen. ‘Later rust nemen’ is een gevaarlijke gedachte, zo blijkt. Rust al tijdens het werk: een mooie les voor mezelf.

4. We vinden rust en dan langere rustperiodes nemen moeilijk omdat we dan met onszelf te maken krijgen. Als we even gaan liggen of zitten zonder mensen om ons heen, zonder dat we driftig op onze iPhone zitten te tikken en onze adem verzwaren en naar onze buik ademen, komen er gevoelens boven die we normaal, door alle drukte, zorgvuldig vermijden. Dat vermijden doen we allemaal bewust of onbewust. Als we in stilte met onszelf zijn, zonder dat we allerlei dingen aan het doen zijn, gaan we voelen wat er in ons leeft. En vaak is
dat verdriet of pijn van vroeger of meer recent en daar willen we niet heen, want dat is naar en eng.

Dus rust nemen is eng en doet eerst nog meer pijn. We kunnen natuurlijk blijven doorgaan met weglopen van onszelf en snel weer aan het werk gaan of een pijnstiller nemen of wat ons ‘cope-middel’ ook is: koffie, snacken, drank, roken, je druk maken over van alles en nog wat of erger nog: uitvallen tegen de mensen die van je houden. We kunnen ook blijven liggen, voelen wat er is en die gevoelens aangaan. Ik merk dat ik na die initiële onrust veel rustiger opsta dan dat ik ging liggen. Je moet alleen wel durven rusten.

Anapausis

De oude Grieken beschouwden rust als iets heiligs. Rust noemen zij ‘anapausis’ en vertalen dat als heilige rust, een rustplaats voor de ziel en een onderbreking van het dagelijks leven. Een onderbreking van de dag. De rust komt dus niet pas na de werkdag, maar meermaals gedurende een (werk)dag, om uit te rusten en te herstellen. En omdat je na rust over het algemeen helderder bent, ben je uiteindelijk ook nog
productiever. De oude Romeinen kennen voor rust en vrije tijd hetzelfde woord ‘otium’. Dus voor hen was de rust niet enkel nietsdoen, maar het woord draagt ook een levenskunst met zich mee: het vermogen om stil te zijn, te genieten van wat er is of komt en het leven
te omarmen. Een tijd om vrijheid te voelen. Een tijd om de geschenken van het leven aan te nemen.

Rusttijd

God schiep de wereld in zeven dagen. Dat wil zeggen: het was zes dagen werken gevolgd door een dag rust, en toen was het werk af. Dat betekent dat het werk pas af is, als er ook gerust is. Niet zoals wij nu handelen: eerst het werk af en de tijd die er dan nog over is, is rusttijd. Nee, het werk is pas af als er ook gerust is. De tijd is gekomen dat wij anders met onze rust om mogen gaan. Zeker deze tijd zou een mooie start kunnen zijn om onszelf meer rust te gunnen en juist ook te genieten van de weldaad ervan.

Voor mezelf begint mijn nieuwe relatie met rust eerlijk te zijn naar mezelf. Waarom neem ik weinig rust, wat mag het steeds doorwerken kosten, hoe leuk vind ik mijn leven eigenlijk als ik steeds moe ben? Wat kan ik anders doen? Ik ben er zelf nog lang niet maar alles begint met bewustwording en aandacht en ik prijs me gelukkig dat we God en onze oude voorvaderen als voorbeeld hebben.


PUUR!vandaag boekentip

rustJanneke de Leede gaat in Puur! in balans op zoek naar manieren waarop vrouwen met een overvolle agenda en druk sociaal leven rust en balans kunnen vinden. Slechts een enkeling slaagt hierin: zij zijn een inspiratiebron voor anderen: minder = meer. Voor christenen geldt daarbij dat juist ook in de Bijbel aanknopingspunten zijn te vinden voor meer rust en ruimte in het leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *