Word (de betere versie van) jezelf

7 oktober 2019
Delen via:

Wanneer ik door mijn tijdlijn van Facebook scrol kom ik regelmatig advertenties tegen die dingen roepen als ‘ Investeer in jezelf, ga weer stralen, ontdek wie je bent en word de betere versie van jezelf!’ Het lijkt een belofte, dat wanneer je een traject volgt je dan het geluk (weer) gaat vinden. Dat wanneer je klaar bent na enkele maanden, dat jij dan ook ‘af’ bent. Perfect gekneed, jezelf ontdekt, je betere zelf leren kennen.

Klaar om de wereld te veroveren. Stralend en wel! Vanaf nu gaat alles beter. Voor hoe lang? Sommige eigenaardigheden blijken wel heel hardnekkig en o, die bepaalde gedachten die je eerder had komen soms toch nog om de hoek kijken. Je baalt van jezelf; hoe kan dit nou, het zou toch beter moeten gaan nu?’ De lat ligt hoog, je hebt flink geïnvesteerd, kom op betere zelf!

Ik wil gelijk een kanttekening maken dat ik absoluut een voorstander ben van (psychische) hulp vragen, als je vastloopt in het leven, als je dingen te verwerken hebt of gewoon een duwtje in de juiste richting nodig hebt. Ik ben pro, ik heb ze hard nodig (gehad). Ik wil ook niemand afkraken,dat is niet wat ik wil bereiken met dit stukje tekst.

Niet genoeg?

Ik denk dat het goed is als we eerlijker zijn naar elkaar. Het leven gaat simpelweg niet altijd over rozen, ik heb diep respect voor iemand die dag na dag kan stralen. Soms lukt dat niet. Soms huil ik gewoon, er zijn dagen dat ik ook niet te genieten ben. Echt niet mijn beste zelf ben. Hoe erg is dat nou eenmaal? Zijn we niet allemaal mensen van vlees en bloed? Wie heeft de lat zo hoog gelegd? Wie heeft bepaald dat het leven maakbaar is? Wie is begonnen met denken dat we beter moeten zijn? Wie heeft de leugen in de wereld gebracht dat wie we zijn niet goed genoeg is? Dat we blijvend moeten streven naar beter..

Een de allerbeste

Van alle hulp die ik heb gehad, bleek er Een toch de allerbeste te zijn in Zijn vak.

Hij luisterde, dag na dag hoorde hij mijn zorgen aan, mijn verdriet, mijn falen, mijn onzekerheid, al mijn vragen. Hij luisterde hoe ik mezelf soms neer kon halen. Hoe ik geloofde in de leugens die deze maatschappij ons voorschotelt. ‘Te dik, te dun, te laag geschoold, te complex, te perfectionistisch, teveel vragen, te onzeker, te weinig ervaring, te gevoelig of juist ongevoelig, niks gepresteerd, niet de beste versie van mezelf.’

Tot ik naast deze Hulpverlener besloot te gaan zitten. Hij had geen plan van aanpak. Hij zei simpelweg ‘Ik heb jou gemaakt naar Mijn evenbeeld, jij bent dus al perfect zoals je bent,sterker nog, jij bent een parel!’ Wel vervolgde Hij met; Maar..je bent nog niet af. Ik ga jou leren hoe je jezelf kunt zijn, precies zoals Ik je bedoeld heb. Niet een betere versie, maar puur jezelf. Want onder al die leugens, onder al die vragen, daar zit jij. En jij bent goed zoals je bent,omdat Ik jou zo gemaakt heb.

Ik stof je af, Ik kan jou kneden. Als jij dichtbij Mij blijft, blijf ik dicht bij jou. Niet door zelf hard te werken, maar doordat Ik in jou werk, word jij steeds meer jezelf. En zo heb ik je altijd bedoeld..

 


PUUR!vandaag boekentip

beterIn ‘Laat je zien!’ deelt Rachel Hollis een welverdiende schop onder je kont uit: verstop je niet langer achter de leugens over jezelf! Je bent vaak zelf de enige die erin gelooft, dus daar kun je nog beter vandaag dan morgen mee stoppen. Met eerlijke zelfspot en reflectie behandelt Rachel in elk hoofdstuk van deze speed read een veelvoorkomende leugen en geeft ze drie scherpe, praktische tips. Je hoeft niet eerst af te vallen, succesvoller te worden of een man te vinden om een leuk mens te zijn.

 

 

Reacties (1)

  • Tineke Alblas schreef:

    Dankjewel!! Heel herkenbaar!! Ik las pas een boek waarvan ik de titel niet zal zeggen want het is niet mijn bedoeling de mensen die het schreven af te kraken! Maar wat vond ik het een ” tsjakka” verhaal!!! ‘Wil jij ook elke morgen met een glimlach wakker worden”???
    Ik kon daar helemaal niks mee!!!
    Ik werd er ook een soort verdrietig van. Want al degene die dit verhaal geloven komen toch vroeg of laat bedrogen uit…en vaak is dan de put nog dieper!!!
    We leven toch in een gebroken wereld!? Dicht bij je maker blijven en ook als je even of zelfs langer in de woestijn moet verblijven…je blijven vastklampen aan Hem…onder ons Zijn eeuwige armen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *