Zelf wasmiddel maken

18 januari 2020
Delen via:

Kan dat, zelf wasmiddel maken?

Jazeker kan dat, nu hoor ik veel verschillende meningen qua ervaringen. Eerlijk gezegd, merk ik zelf ook dat ik er niet altijd zin in heb. Dat DIY’en.. Dus daar waar ik ruimte ervaar ga ik lekker aan de slag. Eén van die DIY’s is dan vaak wasmiddel. Het kan soms even zoeken zijn naar een fijne zeep, maar als je hem gevonden hebt, kan het heel simpel zijn.

Ik vind het altijd leuk om een mooie fles te zoeken bij de kringloop, zodat het wasmiddel mooi kan pronken op de wasmachine.

Zoals ik al zei, hoor ik veel verschillende ervaringen. Zo vond de ene het toch wat te veel werk en gaf een ander aan dat ze een zeepring had op het glazen deurtje van de wasmachine. Zelf heb ik dit ook gehad, gelukkig was het makkelijk weg te halen met wat azijn. Maar ik snap wel dat dit als vervelend ervaren kan worden. Nu kan je verschillende zeepsoorten gebruiken. Zoals Marseillezeep, castillezeep, aleppozeep of werfzeep. Bij sommige webshops kun je ook al geraspte zeep (zeepvlokken) kopen, dat scheelt weer werk.

Ik gebruik zelf graag aleppozeep en als ik wat luier ben, koop ik kant en klare geraspte zeep bij de webshop: leven zonder afval.

Het recept

1 liter water (kokend)

15 gram geraspte zeep of zeepvlokken

15 druppels essentiële olie

Wil je voor de witte was een wasmiddel maken? Gebruik dan extra 10 gram soda en eventueel lemon essentiële olie.

Breng het water aan de kook en voeg de geraspte zeep toe. Als dit opgelost is, laat je het een nachtje afkoelen. De volgende ochtend kan het wat dikker zijn. Je voegt de essentiële olie toe en wanneer je de staafmixer erin zet, wordt het wasmiddel weer mooi vloeibaar.

 


PUUR!vandaag boekentip

wasmiddel‘Waar rook is’ van Grace Hitchcock is een wervelende mix van humor, spanning en romantiek, voor de liefhebbers van Deeanne Gist en Karen Witemeyer.

Op de Chicago World’s Fair in 1893 ziet Winnifred Wylde hoe een vrouw ontvoerd wordt. Ze vertelt het aan haar vader, inspecteur bij de politie in Chicago, en probeert hem zover te krijgen dat hij onderzoek doet naar deze en andere mysterieuze verdwijningen in de stad.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *