Zoeken naar de juiste woorden

12 oktober 2021
Delen via:

Er zijn situaties in het leven waarbij je letterlijk moet zoeken naar de juiste woorden. Je gaat op bezoek bij iemand die op sterven ligt. Wat kun je zeggen? Wat kun je doen?

Je vriendin krijgt te horen dat ze ongeneselijk ziek is. Wat kun je zeggen? Wat kun je doen? Een jonge knul in de kracht van zijn leven raakt depressief. Wat kun je zeggen? Wat kun je doen?

Een meisje in de bloei van haar leven, komt terecht in de handen van een loverboy. Wat kun je zeggen? Wat kun je doen? Een gezin heeft te maken met grote financiële zorgen. Wat kun je zeggen? Wat kun je doen?

Zoveel situaties waar geen woorden voor te vinden zijn. Elk woord is op zo’n moment misplaatst en nietszeggend. Soms is het inderdaad beter te zwijgen dan te spreken. Maar nog beter is het om te luisteren. Ik weet dat luisteren één van de moeilijkste dingen is voor ons mensen. Tegelijkertijd is het ook zó ontzettend belangrijk en waardevol.

Oefen jezelf hierin. Probeer de volgende keer in een situatie waarin je geen woorden weet te vinden, enkel een luisterend oor te bieden. Besef dat het voor een ander helend kan zijn en op de langere termijn zelfs een positieve uitwerking kan hebben.

Geen enkel woord kan de pijn verzachten, het verdriet verlichten of de lege plek opvullen. Maar door te luisteren, écht oprecht te luisteren, kun je wel een verschil maken in het leven van een ander.


‘Woorden van Jezus’ is een bijbels dagboek van Rolf Robbe waarin de dingen die Jezus zegt centraal staan. Vroeger sprak God op allerlei manieren tegen onze voorouders, via de profeten. Maar nu Gods nieuwe tijd begonnen is, heeft hij tegen ons gesproken via zijn Zoon, staat er in Hebreeën 1. En deze Zoon Jezus spreekt over genade en vrede. In dit dagboek staan de woorden van Jezus centraal. Alles was Jezus zei, en nog tegen ons zegt in de Bijbel, komt voort uit oneindige liefde voor de mens en de grote wijsheid van God. Het dagboek volgt Jezus vanaf zijn jeugd tot het kruis en overdenkt de woorden die Hij op aarde sprak. De vragen voor en na de overdenkingen zetten aan tot nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *