Zwangerschapstest boven het composttoilet

23 januari 2021
Delen via:

Sinds augustus 2020 woont Wianda samen met haar man in een Tiny House. Een groot avontuur dat ze heel bewust zijn aangegaan. En dan komt er nieuws. Binnenkort wonen ze niet meer met z’n tweeën in hun huisje: er komt nog iemand bij.

Het is elke ochtend weer anders wakker worden in ons Tiny House. Vanochtend schitterde de rode gloed van de ochtendzon door de kale bomen. Het weidse uitzicht over de weilanden is op zo’n moment echt een uniek spektakel.
Dit zijn de momenten waarover we droomden toen we plannen maakten voor ons leven in een Tiny House, maar natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. De overweldigende verwondering van de natuur en de gezellige momentjes bij de houtkachel worden ook afgewisseld met ruwe randjes. Zo ontdekte we laatst ‘s avonds na het eten dat de gasfles leeg was. De wind en de regen sloegen tegen het huisje. Gewapend met zaklampen gingen we de kou in. We moesten wel samen omdat we het beiden op dat moment niet alleen konden; mijn man liep met krukken en ik was twintig weken zwanger. Het moet een bijzonder komisch gezicht zijn geweest om ons zo te zien stuntelen. Maar eerlijk is eerlijk, we deinzen er beiden niet voor terug om onze handen uit de mouwen te steken. De momenten dat we moe maar voldaan weer behaaglijk bij de houtkachel zitten, maken veel goed.

Zestien weken geleden kregen we heel bijzonder nieuws. Boven het composttoilet deed ik een zwangerschapstest en de uitslag was duidelijk: we waren in verwachting! Met tranen in onze ogen keken we elkaar aan. Ons geluk kon niet op.

In de dagen daarna merkte we dat we kritischer naar ons huisje keken. We krijgen er straks een hoop meer verantwoordelijkheid bij en dingen waar we zelf geen last van hebben, zijn straks misschien wel een probleem voor ons kindje. De kou bijvoorbeeld, maar ook de lastig te regelen vochtregulatie in ons huisje, met name op vochtige dagen of als de natte was binnen staat te drogen. Gelukkig vinden we er altijd wel weer wat op (in dit geval door de houtkachel extra lang aan te zetten en de ramen open) en dat geeft ons moed.

Inmiddels hebben we onze eerste kleine, schattige, Tiny-house-proof-babyspullen gekocht. Zo duurzaam mogelijk, dus veel tweedehands, maar ook compact, van meubeltjes tot aan de kinderwagen.
Het is leuk om te merken dat mensen echt met ons meeleven. We krijgen veel vragen: Hoe doen jullie dat? Hebben jullie een kamer voor de baby? Waar verschonen jullie dan de baby? Hoe gaat het met de bevalling?
We hebben een extra kamer in ons huisje, dat is erg fijn. Maar hoe we het precies allemaal gaan doen? Dat weten we zelf ook nog niet. Ik denk dat dat voor alle aanstaande ouders geldt. We hebben vertrouwen in de toekomst. God leidt ons hebben we gemerkt, vooral op momenten dat we het zelf even niet meer weten. Op een van de weinige stukjes muur in ons huisje hangt dan ook een mooie tekening met de tekst: ‘Want alles is door U en alles is voor U’.

Reacties (3)

 • Licia Dieleman schreef:

  Geweldig !!! We zijn heel erg benieuwd het het verder met jullie gaat !!
  Hartelijke groet !!
  Theun en Licia Dieleman

 • Oom Bert en tante Bertine schreef:

  Leuke blog Wianda. Mooi geschreven. Mooi om te lezen dat jullie merken dat God jullie leidt. We hopen dat Hij jullie als het tijd is een gezond kindje schenkt.

 • Bea schreef:

  Wauw!! Goede zwangerschap gewenst en natuurlijk een gezond kindje!! Wat gaaf, zo wonen! Maar als ik het zo lees, ben ik toch wel erg aan mijn luxe huis gehecht.. Jullie hebben wel een auto, hoop ik? Ik heb geen rijbewijs, dus wel erg handig om in de bewoonde wereld te wonen.. 😏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *