Auteur:
Publicatiedatum:
1 maand geleden

Maak je eigen schoudertas

Met deze hippe zomertas kun je goed voor de dag komen. En het mooiste is dat je tegen iedereen kan zeggen dat je hem zelf gemaakt hebt! Ga snel aan de slag en deel het resultaat vooral op onze facebookpagina. Wij zijn benieuwd!

Macramé is een handwerktechniek die verwant is aan het kantklossen. Bij macramé worden knopen met de hand gemaakt.

Vroeger was deze knooptechniek belangrijk voor het knopen van netten voor de visserij. In de jaren 70 werd macramé populair bij het maken van sierraden, planenhangers, tassen en muurkleden.

Benodigdheden
– Koord van 110 meter lang (inclusief hengsel). Het koord moet een dikte van tenmiste 3 mm hebben
–  2 stukken spijkerstof van 40 x 25 cm (bijvoorbeeld van een oude spijkerblouse)
– 2 stukken lichtblauwe stof van 40 x 32 cm.
– 4 stukken lichtblauwe stof van 40 x 10 cm (waarin ringen kunnen).
–  2 tasklemmen

Knooptechnieken
Opzetknoop, Weitasknoop, verspringende weitasknoop, gedraaide weitasknoop, rommelknoop, cordonknoop en de Josephine-knoop.

Werkwijze

We knippen een stuk koord als bovendraaid (wordt aangenaaid aan de achterflap van de tas, deze zetten we met klemmen aan de tafel vast.  Knip nu 25 draden van 2,50 meter. Vouw deze draden dubbel en knoop ze met een opzetknoop aan de bovendraad. Als je geen franjes wilt, kun je de draden korter knippen.
Maak steeds met 4 draden een hele weitasknoop vanaf de rechterzijde. Maak nu 12 weitasknopen in de eerste rij. Maak 6 rijen verspringende weitasknopen’ de knopen komen rechts te liggen. (foto 1)

Knoop hierna een rij cordonknopen. Leg vanaf links een draad over de andere draden en maak per draad een knoop. (foto 2)

In de volgende rij knopen we de Josephine-knoop (ook wel mattenklopperknoop genoemd). Met 8 draden wordt vanaf links de eerste Josephineknoop gemaakt. (foto 3-6)

Maak hierna met 8 draden een weitasknoop, daarna een Josephine-knoop en houd 2 draden vrij. Doe hetzelfde tegengesteld aan de andere zijde. Hierna volgt weer een rij met cordonknopen. (foto 7)

Sla vanaf links 1 draad over en maak dan (met de draden 2 aan 2) 4 rommelknopen. Over de hele tasbreedte heb je 8 groepjes.
Knoop aansluitend 7 rijen verspringende weitasknopen.
Maak een hele rij telkens van 2 draden een gewone knoop en knip alle draden op 15 cm. af.  (foto 8)

Tashengsel

Knip 8 draden van 5 meter. Maak op 10 centimeter een knoop en begin met 1 rij cordonknopen. Maak 11 rijen verspringende weitasknopen (foto 9)

Maak nu 10 gedraaide weitasknopen met de middelste 4 draden. Doe dit om beurten met de 4 zijdraden en de 4 middelste draden (foto 10).

Maak nu 18 verspringende weitasknopen en houd iets meer afstand tussen de knopen. Maak het andere gedeelte van de band tegengesteld, zoals het begin van de band (gedraaide weitasknoop en daarna weer 11 verspringende weitasknopen (foto 11).

 

 

Deze beschrijving komt uit:

Macramé  nieuwe stijl. | Stefanie van Wendel de Joode | 80 pagina’s | Kosmos Uitgevers | 9789043919722