Auteur:
Publicatiedatum:
3 weken geleden

5 tips om je uitgeleende boeken terug te krijgen

Het is altijd hetzelfde liedje. Eerst houd je een lofzang op een boek en vervolgens vraagt je vriendin, nieuwsgierig geworden, of zij het boek mag lenen. Maar natuurlijk!

Drie maanden later denk je terug aan het boek. Het staat niet meer in je boekenkast en vaag herinner je je dat je het hebt uitgeleend. Maar aan wie? Het zoveelste boek dat je waarschijnlijk nooit weer terug zult zien tenzij je het zelf weer aanschaft. Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde… verzamel voor jezelf geen schatten op aarde…

In theorie is de beste tip om dit te voorkomen: leen je boeken niet uit. Maar als zo iemand wil je natuurlijk niet bekendstaan. Bovendien gun je je vriendin het leesplezier. Hoe krijg je toch je boeken terug?

 

boekcadeau

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk: schrijf je naam op de eerste pagina van je nieuwe boek voordat je het in de kast zet.

2. Leve de smartphones! Maak een foto van je vriendin terwijl zij het boek vasthoudt, vlak voordat ze het meeneemt.

3. Ga voor zo’n gave bibliotheekset. Een simpel notitieboekje volstaat in principe ook, maar als boekenwurm moet je een beetje de draak met jezelf kunnen steken, toch?

bibliotheekset4. Bijna jarig? Geef je een feestje? Zet dan in de uitnodiging dat je geen cadeaus hoeft, maar wel graag je boekenkast weer compleet wil maken. Alle genodigden zullen gegarandeerd hun eigen kast controleren op boeken van jou.

5. Mis je een bepaald boek? Ga eens bij je lezende vrienden langs. Hoofdzakelijk voor de gezelligheid natuurlijk, maar een bijkomend voordeel is dat je een blik kunt werpen in hun boekenkast. Wie weet vind je daar wat je zoekt.

boekenkast

 

Hebben jullie nog tips?

 

O, en dan nog dit:

Alles geprobeerd maar je boek toch niet teruggekregen? Erin berusten is het enige wat je nu kunt doen. Wie iets uitleent, loopt nou eenmaal het risico het niet meer terug te krijgen. Als je weet wie je boek heeft geleend, kun je natuurlijk gaan zeuren, maar de kans is aanwezig dat je daarmee meer kapot maakt dan het boek je waard is.

Krijg je het wel terug maar constateer je ezelsoren of een koffievlek? Gewoon zonder morren in de kast zetten en de volgende keer dat diegene een boek wil lenen eerst eens flink achter je oren krabben.